em elektro

Hvordan bør du belyse baderommet? 

God baderomsbelysning er viktig for de daglige morgen-og kveldsrutinene, men også for å holde det rent og pent. Om du trenger noen gode tips til hvordan du får en stemningsfull og praktisk baderomsbelysning, foreslår vi at du leser videre. 

Moderne og vakkert baderom i beige, med runde vegglamper

Har du noen gang prøvd å sminke deg i mørket, eller når lyset kun kommer rett ovenfra - og kaster skygger i ansiktet? God belysning på badet er viktig.

Bruk dimbare downlights i taket

Ikke alle bad har store vinduer, som betyr at mange har begrenset mengde med naturlig dagslys. For å få mest mulig ut av belysningen på et bad må man først og fremst tenke på hvor man plasserer hovedlyskildene, og at man kan variere lysstyrke basert på ditt behov. 

Kanskje du kun trenger litt dunkel belysning i løpet av natten, men full fres når du skal gjøre deg klar om morgenen? Derfor anbefaler vi at du velger LED-spotter eller downlights som kan dimmes etter behov, da har du muligheten til å variere lysmengde. 

Les også: Velg riktig belysning på kjøkkenet 

Fult bilde av bad med spotter i taket og led-striper rundt speil

Bruk gjerne variert belysning, som downlights og speilbelysning

Speil med belysning

Man står ofte foran speilet på badet, enten for å pusse tenner, barbere seg eller sminke seg. Ved speilet og vasken er det mest optimalt med lys som kommer forfra. Du kan velge LED-lys integrert i selve speilet, eller en god lyskilde montert rundt eller over speilet. Velg gjerne naturlig lys med fargegjengivelse. Du vil ikke angre, når du først har opplevd god speilbelysning vil du aldri gå tilbake til kun taklys!

Hvilken fargetemperatur bør man velge?

Du kan få lyspærer som avgir enten kaldt eller varmt lys, og alt imellom. For å finne riktig pære med rett fargetemperatur må du se på Kelvin-skalaen. Det vanligste i privatboliger er å bruke lyspærer mellom 2700-3000K. På baderom er det best å ha en fargetemperatur som minner mest mulig om naturlig dagslys.

  • Under 2500K: Lyspærer under 2500K gir et veldig varmt og lunt lys, som passer perfekt som stemningsbelysning. Brukes ofte for å skape en lun atmosfære, i kombinasjon med annen belysning.
  • 2500-2700K: Varmhvitt lys er ofte i denne skalaen, lyspærene har en ganske lun glød som passer i rom der man skal hygge seg, som f.eks i stua.
  • 3000K: Dette lyset er blant det vanligste å benytte på badet, om man kan dimme det. Det er noe hvitere enn det varmhvite lyset, og fungerer godt flere steder i hjemmet. 
  • 3500K: Dette lyset har en hvit fargetemperatur, og blir ofte referert som hvitt lys. Det er et nøytralt lys som kan passe godt i arbeidsområder, som vaskerom, kjøkkenbenken eller kontor.

Velg LED-belysning

På baderom anbefales det LED-pærer. De er litt dyrere enn halogen, men de varer mye lengre, er tryggere å bruke i våtrom og kan dimmes. LED-belysning er i tillegg ofte bedre for både miljøet og lommeboka, ved at de er mer energieffektive. Ved å velge dimbare pærer kan du ha full belysning når du skal vaske badet, og når du skal slappe av eller ta et bad kan du senke belysningen til en behagelig atmosfære. 

Våtromsbelysning

Sikkerhet på baderommet

Belysning på et baderom skiller seg litt ut fra de andre rommene i boligen, du må nemlig ta hensyn til sikkerhet for våtrom. Elektriske installasjoner i våtrom må utføres av en elektriker. Våtrommet er inndelt i 3 soner, etter hvor stor fuktpåkjenning det er. Dette avgjør hvilke typer lamper du kan velge i de ulike sonene, og hvilken IP-grad lampene skal ha.  

Badet kan deles inn i 3 soner:

  • Sone 0: Innvendig del av dusj eller badekar. Sonen slutter 10 cm over gulvet, eller 10 cm over der hvor vannet renner ut fra badekaret.
  • Sone 1: Innvendig del av dusj eller badekar, og over badekar. Strekker seg opp til 225 cm over gulvet.
  • Sone 2: Belysning i nærheten av dusj eller badekar. Sonen strekker seg 225 cm over gulvnivå, og omfatter området fra dusj-sonen og badekaret, til og med 60 cm utenfor.  

Belysning i sone 0 må være spesialberegnet for dette, med en IP67. Belysning i sone 1-2 må være godkjent etter standarden IP44. Utenfor disse sonene kan du montere vanlig belysning, bare sørg for at alt av elektriske installasjoner er jordet.

Ny belysning på badet?

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktige belysning for ditt bad!